Πως να μιλήσω σε ένα παιδί που εκφοβίζει.

Όταν κάποιο παιδί εκφοβίζει είτε εσένα προσωπικά, είτε κάποιον άλλο, μπορεί να αναρωτιέσαι πώς πρέπει να του μιλήσεις ώστε να του δώσεις να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του δεν είναι ευχάριστη για κανέναν και ότι θέλεις να σταματήσει. Σ’αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς ότι

  • Το να χρησιμοποιεί κάποιος την σωματική του δύναμη, να κοροϊδεύει, να διαδίδει ψεύτικες φήμες ή να απομονώνει κάποια παιδιά δεν τον κάνει δυνατό ή σπουδαίο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να φαίνεται κάποιος δυνατός ή να είναι δημοφιλής ανάμεσα στα άλλα παιδιά, κι ο καλύτερος είναι να βοηθάει τα παιδιά που τον έχουν ανάγκη και να συμπαραστέκεται σαν αληθινός φίλος!
  • Ακόμα και αν υπήρξε κάποιος/α κάποτε θύμα εκφοβισμού, δεν βοηθάει να συμπεριφέρεται απέναντι στους άλλους βίαια, επαναλαμβάνοντας τη συμπεριφορά που δέχτηκε κάποτε. Μπορεί απλώς να μιλήσει σε κάποιον γι’ αυτό που τότε είχε συμβεί και αυτό θα τον/την βοηθήσει να το ξεπεράσει, χωρίς να βάζει με τη σειρά του/της κι άλλα παιδιά στο βάσανο που πέρασε ο ίδιος/η ίδια.
  • Ο καθένας μας πάντα έχει την επιλογή είτε να εκφοβίζει τους άλλους είτε να μην τους εκφοβίζει. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί κανείς, όταν οι υπόλοιποι εκφοβίζουν κάποιον. Επίσης, μπορεί κάποιος να νιώθει απομονωμένος, εάν δε συμμετέχει στον εκφοβισμό κάποιου άλλου παιδιού. Θέλει θάρρος για να διαφοροποιήσεις τη θέση σου, αλλά το κέρδος είναι ότι κάποιο παιδί δεν θα υποφέρει και από τη δική σου συμπεριφορά. Ακόμη, εσύ δεν θα είσαι «πρόβατο» στο τι σου λένε οι άλλοι να κάνεις, και τελικά μπορεί έτσι να κάνεις μερικούς καλούς φίλους, που δε θα σου ζητάνε να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις αλλά αντίθετα θα βοηθάτε ο ένας τον άλλο.
  • Ο εκφοβισμός προκαλεί στενοχώρια στους ανθρώπους, πολύ περισσότερη από αυτή που μπορεί κάποιος να δει με την πρώτη ματιά.
  • Τέλος, αν πιάσεις τον εαυτό σου να εκφοβίζει άλλα παιδιά μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι ή να τηλεφωνήσεις στο 116 111. Οι ειδικοί με τους οποίους θα μιλήσεις δεν θα σε κρίνουν και μπορείς να κουβεντιάσεις μαζί τους για τα πάντα.